Idaho Criminal Justice Commission Regular Meeting July 28, 2023

Location: In Person - 3100 S. Vista Ave. Ste. 200 Boise, ID

Idaho Criminal Justice Commission Members Present:

Eric Fredericksen, Chair, SAPD Tracy Basterrechea, Chiefs of Police Association Kieran Donahue, Idaho Sheriffs Association Chris Mathias, House Jud, Rules & Admin Dave Jeppesen, Health & Welfare Melissa Wintrow, Senate Judiciary & Rules Kedrick Wills, Idaho State Police Daniel Chadwick, Vice Chair, Public Member Ashley Dowell, Comm of Pardons & Parole Jonathon Brody, Judge, District Court Thomas Sullivan, Judge, Magistrate Court Todd Lakey, Senate Judiciary & Rules Chairman Joshua Hurwit, U.S. Attorney, District of Idaho Jeff Nye, Idaho Attorney General's Office Darren Simpson, Judge, District Court Bruce Skaug, House Jud & Rules Admin Jared Larsen, Office of the Governor Denton Darrington, Public Member Marianne King, Office of Drug Policy Monty Prow, IDJC Josh Tewalt, Department of Correction Kathleen Elliott, Public Defense Commission Bernadette LaSarte, Public Member Sara Omundson, Idaho Supreme Court Grant Loebs, Prosecuting Attorneys Assoc. Seth Grigg, Idaho Association of Counties Greg Wilson, Department of Education

Comprising a quorum of Idaho Criminal Justice Commission (Commission)

Idaho Criminal Justice Commission Members Absent:

Others Present:

Time: 9 a.m.–12 p.m.

Agenda Who's Responsible		Meeting Outcomes/Decisions Reached	Due Date
9:00 am (5 min)	 Call to Order- <i>Chair Eric Fredericksen</i> Welcome and Roll Call- <i>Chair Eric</i> <i>Fredericksen</i> Review Commission's Vision and Mission Statement and Values-<i>Commission Members</i> 		
0.05	Commission Management		
9:05 am (10 min)	<u>Subcommittee Reports</u> • Human Trafficking • Sex Offense • MMIP		
	Promote Well-Informed Policy Decisions		
9:20 am (30 min)	Anatomy of a Capital Case from the Defense Perspective – Bruce Livingston, Federal Defender Services; Andrew Parnes, Idaho Defense Attorney		
9:50 am (30 min)	Public Defense, How Far We've Come – <i>Kathleen Elliott, PDC</i>		
10:20 am (10 min)	Break		
10:30 am (20 min)	Public Defense, Where We're Going – Kathleen Elliott, PDC; Jared Larsen, Governor's office		
10:50 am (30 min)	Capital Crimes Defense Fund – Kelli Brassfield, IAC		
11:20 am	Other ICJC Business –		
12:00 am	Adjournment		

Next regularly scheduled meeting to be held in Boise, Friday, September 29, 2023

"Collaborating for a Safer Idaho"